سیستم تاندیش یا پاتیل میانی عبارت است از مکانیزم توزیع مذاب از پاتیل فولاد به قالب‌های ریخته‌گری پیوسته. عملکرد درست این مکانیزم تاثیر به سزایی در کیفیت و سرعت تولید شمش‌های تولیدی دارد. آماده‌سازی تاندیش جهت استفاده زیر ذوب، تبحر و تجربه بالایی را می‌طلبد که در کنار کیفیت بالای مواد نسوز مصرفی موجب سهولت و ایمنی انجام کار می‌گردد. پرسنل آماده سازی تاندیش با توجه به اندازه تاندیش، تعداد و زمان ذوب‌گیری از تاندیش، کیفیت و دمای ذوب و سایر پارامترهایی که از هر کارخانه به کارخانه دیگر متغیر می‌باشد پس از مدتی تبحر لازم را پیدا خواهند کرد. با این حال دستورالعمل زیر بصورت کلی تهیه شده و می‌تواند راهنمای مصرف و کاربرد جرم روکش تاندیش جهت دسترسی به سطوحی با کیفیت یکنواخت و مطمئن برای ذوب‌گیری باشد.

1- تاندیش آماده برای انجام روکش پلاستر بایستی تا حد امکان سرد شود بطوری که دست را نسوزاند. داغ بودن تاندیش موجب تبخیر سریع آب شده و کار برای پرسنل آماده سازی سخت می‌گردد.

2- لایه زیرین نسوز (جرم آلومینایی) لازم است عاری از سرباره یا مذاب چسبیده به بدنه باشد. در صورتیکه این لایه در اثر مصرف فرسوده شده یا کندگی پیدا کرده باشد لازم است تعمیر و اصلاح گردد.

3- اگر روکش کاری بصورت ماله‌کشی انجام می‌گیرد، جرم روکش تاندیش با حدود 25-30% وزنی آب توسط مخلوط کن پارویی مخلوط شده و بصورت گل، آماده کشیدن می‌گردد. لازم است رطوبت به اندازه‌ای باشد که اگر گلوله ای از آن در دست قرار گیرد از لابه‌لای انگشتان ریزش نکند.

4- اگر روکش کاری با دستگاه گانینگ انجام می‌شود، آب مورد نیاز توسط متصدی به مقدار مورد نیاز سر دستگاه گان تنظیم می‌شود.

جرم روکش تاندیش یا پلاستر تاندیش

5- بهتر است روکش تاندیش در دو مرحله کشیده شود. در ابتدا لایه ای به قطر حدود 2 سانتیمتر کشیده شده و بعد از گذشت حدود نیم ساعت لایه دوم اعمال گردد تا از ریزش جرم جلوگیری شود.

6- مناسب‌ترین قطر لایه روکش در بدنه حدود 3-5 سانتیمتر و برای کف 6-8 سانتیمتر می‌باشد.

7- بعد از آنکه تمام سطح و کف تاندیش روکش گردید، حدود 2 ساعت بدون حرکت اجازه داده شود تا آب روکش جذب شده و استحکام اولیه بدست آید. سپس با ماله ترک‌های ایجاد شده در سطح پر شود.

8- بعد از آنکه کار روکش کاری به اتمام رسید، تاندیش بین 20 تا 24 ساعت بدون حرکت مانده تا استحکام جرم بدست آید.

9- بعد از خشک شدن اولیه، تاندیش به زیر مشعل انتقال یافته و با حرارت ملایم اقدام به خشک کردن تاندیش می‌گردد. درجه حرارت تاندیش تا خشک شدن کامل نباید از 150 درجه سانتیگراد تجاوز کند.

10- پس از خشک شدن در دمای 150درجه سانتیگراد، تاندیش به مدت حداقل چهار ساعت در دمای بین 700-500 درجه سانتیگراد حرارت داده می‌شود.

11- در مرحله آخر با شیب ملایم و بدون آنکه تاندیش سرد شود حداقل در مدت سه ساعت دمای پلاستر کشیده شده به 1000 درجه سانتی گراد رسانده شود وبعد از آن عملیات ذوب گیری انجام می‌پذیرد.

12- در صورتیکه امکان خشک کردن بصورت مرحله ای فوق وجود نداشته باشد، تاندیش قبل از مرحله ذوب‌گیری در مدت حدود 4-5 ساعت از دمای محیط با شیب آرام به دمای بالای 1000 درجه رسانده شود و بعد از آن عملیات ذوب گیری انجام پذیرد.

13- لازم به ذکر است که بعداز مرحله آخر خشک کردن و قبل از ریخته‌گری، پلاستر نباید سرد شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *